Czy Owczarek Niemiecki Może Jeść Kości?

Obraz psów jedzących lub zakopujących kości od zawsze był obecny w najróżniejszych społecznościach na całym świecie. Jednak czy psy rzeczywiście mogą jeść kości? A może tylko niektóre ich rodzaje są odpowiednie? Czy kości mogą być dla psa szkodliwe?

Owczarki niemieckie mogą jeść surowe kości, aby czyścić i wzmacniać zęby. Kości dostarczają im wapnia, fosforu oraz stymulują umysł. Podawaj swojemu psu kości surowe. Najlepszym wyborem są surowe kości wołowe lub jagnięce, większe niż jego pysk, aby ograniczyć ryzyko zadławienia się.

Omówię rodzaje kości, którymi można karmić owczarki niemieckie (a zwłaszcza zasady bezpieczeństwa), niektóre korzyści, jakie psy czerpią z gryzienia kości oraz potencjalne zagrożenia, na które należy uważać.

Czy Pies Powinien Jeść Kości?

Dla owczarków niemieckich, jak i dla większości psów, kości są dobrym źródłem minerałów i innych składników odżywczych. Pomagają zaspokoić ich apetyt, stymuluje enzymy śliny oraz zapobiega odkładaniu się płytki nazębnej i chorobom dziąseł. A pies żujący kość dla jest mniej skłonny do nadmiernego drapania lub lizania łap.

Surowe kości działają jak swego rodzaju szczoteczka do zębów, usuwając kamień i płytkę nazębną, co pozwala utrzymać zęby w czystości. Są też świetne jako pogromca nudy, zapewniając stymulację umysłową i fizyczną. Mimo że są bezpieczniejsze niż kości gotowane, pamiętaj o czynnikach ryzyka z nimi związanych.


W osobnym artykule, zatytułowanym:
„Czym Karmić Owczarka Niemieckiego? (Rady, Wskazówki, Lista Odpowiednich Produktów)”
dowiesz się jak powinna wyglądać prawidłowa dieta dla Twojego owczarka niemieckiego.


Jeżeli jednak rozważasz podanie kości, podaję kilka zasad, których należy przestrzegać dla jego bezpieczeństwa:

Gdy dajesz psu kość, UNIKAJ:

  • Niewłaściwego rodzaju kości:
    • Kości z wieprzowiny, ponieważ łatwo się rozszczepiają i pękają.
    • Kości z żeber, ponieważ są małe, łatwiej pękają i powodują niedrożność.
    • Kości drobiowych.
  • Jakichkolwiek kości pokrytych dużą ilością tłuszczu.
  • Dawania psu gotowanych kości jakiegokolwiek rodzaju.
  • Pozwalania psu miażdżyć kości na małe kawałki.
  • Kości mniejszych od pyska psa, ponieważ mogą powodować ryzyko zadławienia oraz powstawanie zatorów
  • Dawania psu kości, jeśli ma problemy żołądkowe.
  • Dawania psu jednej kości do żucia, jeśli w domu jest inny pies.
  • Dawania psu kości gdy jest głodny – z mógłby połamać zęby używając nadmiernej siły lub próbować je połknąć w całości.
  • Nie pozwalaj psu zakopywać kości, ponieważ w tedy gniją i rozmnażają się w nich bakterie, powodujące infekcje, jeśli kość zostanie wykopana i znowu pogryziona.

Gdy dajesz psu kość, POWINIENEŚ:

  • Dawać psu kości z surowego mięsa.
  • Dawać psu świeże kości.
  • Po 10-15 minutach należy zabrać kość psu i schować ją do lodówki.
  • Wyrzucić kość po trzech lub czterech dniach.
  • Dużym rasom, takim jak owczarki niemieckie, podawać duże kości.
  • Nadzorować psa, gdy ten z niej korzysta.
  • Rozmrozić kości przed podaniem, jeśli trzymałeś je w zamrażarce.
  • Upewnić się, że kość jest na tyle duża, aby pies nie mógł zmieścić jej całej w pysku.

Czy Pies Może Jeść Gotowane Kości?

Jakiekolwiek kości z resztek obiadowych, bez względu na to, czy są pieczone, gotowane we wodzie, na parze, smażone czy wędzone, są niebezpieczne dla naszych psów z wielu powodów. Podczas gotowania z kości wypłukiwany jest kolagen i składniki odżywcze, co sprawia, że kość, która wcześniej była, w pewnym sensie, miękka i elastyczna, teraz staje się krucha. Poszarpane odłamki nie tylko mogą spowodować zadławienie się, ale mogą również spowodować poważne uszkodzenia wewnętrzne.

Psom spożywającym gotowane kości, przy odrobinie nieszczęścia, może się przydarzyć:

  • Złamanie zębów
  • Urazy jamy ustnej (odpryski kostne przebijające język i dziąsła)
  • Zatkanie tchawicy, przełyku lub przewodu pokarmowego
  • Zaparcia odłamkami kości
  • Krwawienie wewnętrzne (jeśli fragmenty przebiją organy wewnętrzne)
  • Zapalenie otrzewnej – infekcja bakteryjna jamy brzusznej (gdy odłamki kości przebiją żołądek lub jelita)
  • Zapalenie trzustki spowodowane wysoką zawartością tłuszczu

Co Się Stanie Jak Pies Zje Gotowane Kości?

Jeżeli Twojemu psu wpadły w łapki gotowane kości, nie wpadaj w panikę. Najpierw upewnij się, czy nie przejawia któregoś z tych objawów:

  • Krztuszenie się lub kaszel
  • Wymioty
  • Ospałość
  • Wysilanie się przy wypróżnianiu
  • Nadmierne pragnienie
  • Oblizywanie warg
  • Zachowuje się niespokojnie
  • Nie może wygodnie usiąść / położyć się

Jeśli Twój pies doświadcza któregoś z tych objawów, może to być oznaką urazu spowodowanego przez skonsumowanie ugotowanej kości. Prawdopodobieństwo wystąpienia obrażeń zależy również od rozmiaru i kształtu połkniętej kości. Jeśli Twój pies połknął gotowaną kość i przejawia któreś w wyżej wymienionych objawów, powinieneś natychmiast zgłosić się do lekarza weterynarii.

Przez najbliższych kilka dni zwracaj baczną uwagę na swojego psa. Upewnij się, że kość przeszła. Jeśli kość nie przejdzie, a Twój pies ma problemy z wypróżnianiem, w jego stolcu jest krew, jego żołądek wydaje się puchnąć, wymiotuje lub wydaje się niespokojny, natychmiast udaj się do lekarza weterynarii.

Czy Pies Bez Dostępu Do Kości Jest W Stanie Cieszyć Się Zdrowiem?

To zaskakujące, co ludzie błędnie myślą na temat dawania psom kości! Psy są z natury myśliwymi, a więc zjadaczami mięsa. Jednak na skutek udomowienia, psy musiały diametralnie zmienić wszystkie swoje zwyczaje żywieniowe i sposób zachowania. Chociażby to, że owczarki niemieckie przestały polować na swoje pożywienie, a zdają się całkowicie na naszej opiece.

W czasach pierwotnych, psy rozdzierały zębami mięso swoich ofiar i smakowały się ich kośćmi. Mając taki obraz historyczny przed oczyma, jesteśmy skłonni myśleć, że psy muszą gryźć kości by być w pełni zdrowymi. Ale czy rzeczywiście tak jest?

Czy Owczarek Niemiecki Potrzebuje Wartości Odżywcze z Kości?

Kością niezgody w kwestii tego, czy psy powinny lub nie powinny dostawać kości, jest przede wszystkim ich wartość odżywcza. Głównie warto spojrzeć na to od strony składników organicznych (mięso, szpik, tłuszcz i tkanka łączna) oraz o składniku nieorganicznym, jakim jest kość właściwa.

Istnieje kilka korzyści żywieniowych, które Twój owczarek niemiecki może zyskać:

  • Jeżeli kość jest świeża, pies pozyska z niej dużo białka. Należy pamiętać o potrzebach żywieniowych swojego psa, np. zalecana dzienna dawka białka dla dorosłego psa wynosi około 18-22%. Owczarek niemiecki nie otrzyma takiej ilości białka z kości, która praktycznie nie ma mięsa, a tym bardziej z takiej, którą gryzie już od kilku dobrych dni.
  • Duże kości zawierają szpik, czyli miękką tkankę w środku kości, składającą się głównie z tłuszczu i krwi. Chociaż składniki odżywcze zawarte w szpiku są korzystne, eksperci sugerują, że ta niewielka ilość, którą pies może otrzymać z kości, nie jest niezbędna w diecie psa.
  • Kości posiadają również chrząstkę, czyli tkankę łączną, która w połowie składa się z kolagenu, a w drugiej połowie z mukopolisacharydów (cząsteczki glukozy i tkanki śluzowej). Te tkanki mają niewielką wartość odżywczą i jedynie sprzyjają tworzeniu się śluzu w układzie trawiennym psa. Mogą jednak pełnić rolę błonnika niezbędnego do procesów trawiennych.
  • Kość stanowi część nieorganiczną, która składa się w 2/3 z mikrokrystalicznej struktury zawierającej głównie fosforan wapnia.

Dzienne zalecane spożycie wapnia i fosforu dla dorosłego owczarka niemieckiego wynosi odpowiednio 1g i 0,75g. Odpowiada to około 0,8% wapnia i 0,67% fosforu zawartego w posiłku psa.

Wapń i fosfor są niezbędne dla zdrowia szkieletu i kości. Tak jak w przypadku innych składników odżywczych, niskie spożycie wapnia i fosforu ma fatalne skutki wpływające na rozwój i zdrowie Twojego psa. Tak jak i nadmierne spożycie tych składników odżywczych.

Poniżej podaję niektóre z dolegliwości zdrowotnych, na które może cierpieć owczarek niemiecki przy niskim lub przekroczonym spożyciu wapnia i fosforu:

  • Krzywica – Niedostateczna ilość fosforu lub/i witaminy D oraz, rzadko, niedobór wapnia.
  • Osteomalacja (krzywica w dojrzałych kościach) – niski poziom fosforu, wapnia i witaminy D.
  • Syndrom gumowej szczęki (osteodystrofia włóknista) – zła przemiana wapnia i fosforu.
  • Nadczynność przytarczyc spowodowana chorobą nerek – wysoki fosfor, niska wapń.
  • Niedoczynność przytarczyc – niski poziom wapnia, wysoki poziom fosforu.

Należy pamiętać, że spożywanie wapnia i fosforu jest często omawiane z uwzględnieniem witaminy D, ponieważ pomaga ona w przyswajaniu tych dwóch minerałów.

Czy Pies Musi Jeść Kości, Aby Uzupełnić Poziom Wapnia i Fosforu?

Mimo, że owczarki potrzebują wapnia i fosforu z kości, niekoniecznie muszą żuć kość, aby otrzymać zalecaną dawkę tych dwóch minerałów. Większość komercyjnych karm dla psów zawiera rekomendowaną ilość wapnia i fosforu, a niektóre są również wzbogacone o zmieloną kość.

Twój pies może czerpać wapń i fosfor z innych domowych źródeł pożywienia. Mięsa są bogate w fosfor oraz ryby takie jak tuńczyk, sardynki, łosoś i pstrąg są bogate w wapń i mniej podatne na rtęć. Ryb nie podawaj swojemu psu na surowo lub z dodatkowymi przyprawami i olejami. Upewnij się też, że nie mają ości.

Warzywa są kolejnym dobrym źródłem wapnia dla Twojego psa. Brokuły, zielona fasolka, brukselka, marchewka i groszek są bezpieczne. Kliknij tutaj, żeby sprawdzić jakie rodzaje warzyw i owoców możesz podawać swojemu owczarkowi.

Czy Pies Może Jeść Kości Wołowe?

Psy mogą jeść krowie kości pod warunkiem, że wiesz, skąd pochodzi. Spora surowa kość wołowa jest bezpieczna dla psa – upewnij się tylko, że była wcześniej trzymana w lodówce. Wybierz taką, która jest gruba, mocna i mniej więcej wielkości głowy psa, co pozwoli mu na gryzienie bez ryzyka odłamania się kawałka i połknięcia go.

Dorosłemu owczarkowi niemieckiemu możesz nawet dać surową wołową kość goleniową. Jednak po kilku godzinach powinieneś ją mu zabrać, ponieważ może się zużyć, połamać na kawałki lub zacząć psuć.

Czy Pies Może Jeść Kości Wieprzowe?

Kości wieprzowe, zarówno surowe jak i gotowane, mogą się odpryskiwać i łamać. Psy często usiłują połykać całe kawałki jedzenia, a małe kawałki kości wieprzowych mogą doprowadzić do zadławienia, zablokowania jelit, bądź różnych obrażeń wewnętrznych. Wszystkie te przypadki są bardzo niebezpieczne.

Ze względu na to, że kości wieprzowe są stosunkowo małe, duże psy, takie jak owczarek niemiecki, mogą próbować połykać je w całości, co jak już nie raz wspomniałem, jest niebezpieczne.

Czy Pies Może Jeść Kości Z Kurczaka?

Owczarki niemieckie nie mogą jeść kości z kurczaka – ani surowych ani gotowanych. Kości z kurczaka mogą powodować niedrożności, perforacje, skaleczenia i stanowią ryzyko zadławienia. Ostre kawałki mogą przebić przełyk psa, uszkodzić klatkę piersiową, płuca i serce.

Jeśli Twojemu pupilowi zdarzy się zgarnąć z ulicy kość z kurczaka, weterynarze odradzają wywoływanie wymiotów, gdyż może to spowodować zator. Zamiast tego obserwuj swojego psa przez następną dobę. Większość ras – zwłaszcza tych większych – może je łatwo przełknąć, ale mimo wszystko , dla bezpieczeństwa, nie dawaj mu kości z kurczaków.

Czy prasowane kości są dla psów szkodliwe?

Czy Pies Może Jeść Prasowane Kości?

Kości z prasowanej skóry, które są zrobione z suszonych skór zwierzęcych, choć wydają się być popularną przekąską- nie są bezpieczną opcją. W przeszłości było parę przypadków wycofania prasowanych kości ze sklepów z powodu możliwego zanieczyszczenia chemicznego lub ryzyka zarażeniem salmonellą. I to były dość znane marki!

Jeśli prasowana kość nie jest wystarczająco twarda dla Twojego psa, może się połamać i doprowadzić do zablokowania jelit lub przełyku. A jeśli jest zbyt twarda, pies może połamać sobie zęby.

Muszę także wspomnieć, że prasowane kości mogą spowodować zator w przewodzie pokarmowym ponieważ mogą napęcznieć w żołądku nawet czterokrotnie… Jeśli pies zjadłby ich za dużo na raz – mogłoby się to źle skończyć.

Czy Kość Rozpuści Się W Żołądku Psa?

Zdolność psa do trawienia kości lub ich fragmentów znacząco się różni w oparciu o szereg czynników. Wielkość kości, rodzaj kości, rozmiar psa i intensywność jego gryzienia mają wpływ na to, czy dana kość może zostać strawiona.

Dla przykładu, kości kurczaka są bardzo cienkie i większość z nich jest wypełniona dużymi pęcherzykami powietrza. Z racji tych cech anatomicznych, kości z kurczaka są łatwe do rozgryzienia. Po połknięciu, niektóre lub wszystkie małe fragmenty kości mogą zostać rozłożone przez kwas żołądkowy psa. Wprawdzie może się to wydawać dobre, ale w rzeczywistości jest ryzykowne. Małe fragmenty kości mogą utkwić w jelitach lub nawet przebić ściany jelit, pozwalając na wyciek treści jelitowej do jamy brzusznej.

W odróżnieniu od kości drobiowych, gruba, ciężka kość wieprzowa lub wołowa może być dla psa o wiele trudniejsza do rozdrobnienia. Redukuje to ryzyko osadzenia się odłamków kości w jelitach, ale jednocześnie zwiększa ryzyko niedrożności jelit, której przyczyną może być utknięcie dużego kawałka kości we wnętrzu jelita.